Volop speculeren na explosies busje in Hoorn

Volop speculeren na explosies busje in Hoorn

Volop speculeren na explosies busje in Hoorn

Bron : https://www.noordhollandsdagblad.nl/hoorn-enkhuizen/volop-speculeren-na-explosies-busje-hoorn
© Foto HMC

Brandonderzoekers zetten een hond in bij het zoeken naar mogelijke bewijsmaterialen rond de plek waar dinsdagavond een busje uitbrandde.

De oorzaak van het uitbranden van een bestelbusje met gasflessen in de Beatrixlaan, dinsdagavond, is de dag daarna voer voor speculatie. De brand, die gepaard ging met explosies, was even na elf uur aanleiding voor ontruiming van achttien huizen in de buurt.

Circa dertig mensen hebben vervolgens twee uur doorgebracht in buurthuis ’t Slot, sommige slechts gekleed in badjas.

Onder hen Saskia Prast en Alex Schoutsen, die aan de Emmalaan in het hoekhuis pal naast de brandende bestelbus wonen. Ze lagen even voor tien uur in bed, een film te kijken, toen ze autoportieren opvallend hard hoorden dichtslaan. Alex: ,,Twee, drie keer wel. Twintig tot dertig seconden later was er een enorme explosie.’’ ,,We dachten eerst aan zwaar vuurwerk’’, zegt Saskia. ,,De hele huiskamer was één oranje gloed.’’ Alex: ,,Net of de brand al binnen was.’’ Ze gingen naar achteren in het huis, zo ver mogelijk weg, om dekking te zoeken.


Populaire artikelen

Woningen ontruimd in Hoorn na brand in loodgietersbusje [update, video]

Man en vrouw in Velserbroek door schoten omgekomen


Alex hoorde later dat iemand twee mannen heeft zien wegrennen bij het busje. Niemand weet van wie het voertuig is. Ze vragen zich af of er misschien criminele activiteiten achter zitten, of het busje moedwillig in brand is gestoken. ,,Maar zoiets doe je dan toch niet in een woonwijk?’’, vraagt Saskia.

Koolmonoxide

Brandweerlieden kwamen bij hen binnen om koolmonoxide te meten, maar al snel kwam het bericht dat ze naar buiten moesten, waarna ze met hun hond Kai bij de overbuurman terecht konden.

Saskia kon nog net een jas aanschieten. ,,Ik dacht, dat is met een half uurtje geblust, maar om een uur of elf moest iedereen weg en werden we opgevangen in ’t Slot.’’

Op dat moment, vertelt woordvoerster Linda Kat van de Veiligheidsregio, was duidelijk geworden dat er vier gasflessen in het busje lagen, die ondanks al het bluswater opvallend warm bleven.

,,Het zou acetyleen kunnen zijn. Dat heeft de eigenschap dat het door een chemisch proces zichzelf blijft verwarmen tot het punt dat het mogelijk kan exploderen. Vanwege dat risico gingen we over tot ontruiming.’’

Eerder had een brandbare vloeistof, die vanuit de bus in het riool was gelopen daar een paar explosies veroorzaakt. De brandweer zette een straal op de bus en nam afstand. In ’t Slot kregen de geëvacueerden koffie en thee. Saskia Prast: ,,Dat was wel verbroederend. Je zit met z’n allen in hetzelfde schuitje. We werden goed op de hoogte gehouden.’’

Rond kwart over een was het gevaar geweken en mochten de mensen terug. Eenmaal terug in hun huis was het moeilijk de slaap te vatten. Alex: ,,Achteraf valt het mee, maar je staat wel te shaken.’’ Saskia: ,,Ik heb nog lang wakker gelegen, tot vijf uur wel. Je schrikt al op als je wat hoort ritselen.’’

De volgende ochtend nemen ze de schade op. De lamellen aan de kant van de Beatrixlaan zijn vervormd door de hitte. Door de twee grote ruiten lopen barsten in de buitenste glaslaag.

Het glas in lood in de bovenramen lijkt de hitte goed te hebben doorstaan, maar de kozijnen hebben wel te lijden gehad. ,,Dat moet opnieuw geschilderd worden’’, weet Alex. ,,Er is één mazzel. Ze hoeven de verflaag niet af te branden.’’

Honden

Brandonderzoekers van de Forensische Opsporingsdienst hebben woensdagmorgen twee verschillende honden, herders, ingezet op de plaats aan de Beatrixlaan waar dinsdagavond een bestelauto uitbrandde.

Een van de honden sloeg meermalen aan op een bepaalde plek tussen de brandresten, waar vervolgens monsters werden genomen, die voor nader onderzoek werden meegenomen.

De speciaal hiervoor getrainde honden kunnen tot op een fractie van een microliter resten van een ontbrandbare vloeistof herkennen. De aanwezigheid hiervan kan wijzen op brandstichting.

Brandversnellende middelen zoals spiritus, benzine, terpentine, diesel en petroleum kunnen de brand hebben veroorzaakt of verhevigd. Chemisch brandonderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet nu uitwijzen of daar sprake van is.

De drie politiemensen die het mogelijke bewijsmateriaal verzamelden, lieten de honden ook zoeken in de bosjes naast de Beatrixlaan.

De resten van de Volkswagenbus waren eerder al voor nader onderzoek weggesleept naar een terrein van de politie.

Woensdag was bij de politie nog niet bekend wie de eigenaar is van het busje.

Rioolbuis

Toen de rechercheurs klaar waren kon de gemeente aan de slag. Een gespecialiseerd bedrijf is ingezet om met een camera op wieltjes het riool te onderzoeken. Over een lengte van een paar honderd meter werd de betonnen buis geïnspecteerd op schade, veroorzaakt door de nachtelijke explosies.

Lees ook: Woningen ontruimd in Hoorn na brand in loodgietersbusje.

 

Vergaderen

Praethuys 't Slot

Praethuys ’t Slot is de eerste buurtkamer in Hoorn, een laagdrempelige ontmoetingsplek voor wijkbewoners en belangstellenden. Er worden veel leuke activiteiten georganiseerd.