Mountainbike route in Julianapark !!!!

Mountainbike route in Julianapark !!!!

De Hoornse Ren en Tourclub (HRTC) heeft een plan uitgewerkt voor een permanente mountainbikeroute in het Julianapark in Hoorn. Dit initiatief is voorgelegd aan de gemeenteraad en wordt binnenkort bij een informatiebijeenkomst ook aan de bevolking gepresenteerd. In het deel van het park waar ook het strandje is, kan een route van drie kilometer worden aangelegd.
In wezen ligt die route er al; hij is alleen niet officieel, zegt voorzitter Martijn van Vechgel van de HRTC. ,,Vijfentachtig procent van het traject ligt er al vijftien jaar. En daar wordt ook op getraind. Een keer per jaar houden we er de Rabo Top. Daar komen in oktober drie-, vierhonderd deelnemers op af. Het is het zwaarste parcours van die Noord-Hollandse wedstrijdcompetitie. Er zitten twee flinke heuvels in.’’

Het plan is om ook het nationale kampioenschap voor ambtenaren, brandweer en politie hier te houden. ,,Daar komen altijd honderden mensen op af. We wilden dat eerder al doen, maar toen was de hulpverlenersdag al in het park.’’ Mountainbikers die een flinke, officieel aangelegde route willen fietsen, komen al snel uit op het Dijkgatsbos bij Den Oever of een parcours in Schoorl. Het mtb-traject in het Julianapark zou deze reis overbodig moeten maken. ,,Met weinig middelen is er een fantastisch parcours aan te leggen’’, zegt Van Vechgel. ,,We kijken natuurlijk goed hoe we er voor kunnen zorgen dat de route niet storend wordt voor de andere gebruikers van het park. Er zijn drie, vier plekken waar de verschillende gebruikers elkaar kunnen tegenkomen, dus daar moet wat gebeuren in de vorm van tunneltjes en dergelijke.’’
Er is bewust gekozen om te route te beperken tot het gebied tussen de brandweerkazerne en de Schelphoek, omdat het westelijker gelegen deel van het park, waar ook voetbalvereniging Hollandia zit, veel meer wandelaars rondlopen.

Kanttekeningen
Wethouder Ben Tap is enthousiast over het plan, maar plaatst er ook kanttekeningen bij.
,,Er zullen ook andere gebruikers van het park zijn die het geen goed idee vinden, of die meer willen weten. Ik heb de HRTC geadviseerd een informatiebijeenkomst over het plan te houden, om te horen hoe erover wordt gedacht. Op die manier kunnen ze voor hun eigen draagvlak zorgen. Ik hoop dat ook mensen die er kritisch tegenover staan die avond bezoeken en niet vanaf de zijlijn gaan roepen.

Wanneer blijkt dat er onder de Hoornse bevolking en binnen de raad veel enthousiasme is voor het idee, kunnen we er mee verder.’’

De plannen worden op donderdag 13 april gepresenteerd in het onderkomen van HRTC op de wielerbaan aan de Holenweg in Hoorn. De inloop is hier vanaf 19 uur.

Vergaderen

Praethuys 't Slot

Praethuys ’t Slot is de eerste buurtkamer in Hoorn, een laagdrempelige ontmoetingsplek voor wijkbewoners en belangstellenden. Er worden veel leuke activiteiten georganiseerd.